top of page

Dansende tusjmann? Et forskerforsøk av Maria!

ET MAGISK FORSKERFORSØK MED DANS!

Jeg har testet et forsøk jeg fant på www.forskerfabrikken.no som heter “Dansende tusjmann”. Kommer jeg til å klare forsøket? Vi får se! 

Min hypotese er at jeg kommer til å klare det på forsøk nummer 2. Hypotese er en gjetning eller en antagelse på hva du tror kommer til å skje før du utfører forsøket. 

Ps: Det finnes flere forsøk på nettsiden under fanen “eksperimenter”.

 

DU TRENGER:

  • 1 whiteboard tusj

  • 1 tallerken

  • 1 halvt glass med lunkent vann

 

STEG FOR STEG:


  1. Tegn en figur på en tørr tallerken. For eksempel: Et menneske, en blomst, en firkantet form, en rund form, en trekantet form osv. Du bestemmer!


  1. La figuren du har tegnet tørke.


  1. Hell lunkent vann over, forsiktig.


  1. Løsne figuren ved å bevege forsiktig på tallerkenen.


Første forsøk:

Hva tror du jeg gjorde feil? Hva kunne jeg gjort annerledes?

Andre forsøk


 

Tredje forsøk:


RESULTAT: Jeg klarte det NESTEN på mitt 3. forsøk! Forsøk 1: Jeg lot figuren tørke veldig lenge og fylte tallerkenen med kaldt vann. Figuren løsnet ikke. Forsøk 2: Jeg lot ikke figuren tørke like lenge og fylte tallerkenen med lunkent vann altfor raskt. Figuren gikk i oppløsning. Forsøk 3: Jeg lot figuren tørke veldig lenge og jeg fylte tallerkenen med lunkent vann veldig sakte. Figuren løsnet delvis av tallerkenen, men gikk til slutt i oppløsning.

HER ER FILMEN FRA FORSKERFABRIKKEN:


HVA SKJER? Ifølge Forskerfabrikken skjer dette:

“Whiteboardtusjer er laget for å kunne fjernes fra glatte (ikke porøse) overflater. En glasert tallerken er ikke porøs og derfor løsner figuren fra overflaten. Hadde vi tegnet med samme tusj på klær eller papir (porøse materialer) ville pigmentene ha trukket inn og satt seg fast. 

Whiteboardstusjer inneholder ofte en silikon polymer. Det er litt “oljete” og ikke polare. Vann er et polart løsemiddel og vil primært løse andre polare stoffer. Siden tusj-pigmentene er polare vil de holde seg sammen og ikke blande seg med det polare vannet. Tusj-pigmentene er også lettere enn vannmolekylene, det gjør at tusjmannen flyter oppå vannet. 

DIN TUR! Nå er det din tur til å prøve dette forsøket! Kommer du til å klare det? 

Hilsen Maria <3

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page