top of page

Livestream over - tre kyllinger kom!🐣

Oppdatert: 29. mar. 2023

Det er mars og hos oss betyr det ruging av hĂžnse-egg! :)



I lÞpet av tre uker har det forhÄpentligvis blitt seks friske kyllinger ut av prosjektet!


Den siste av disse tre ukene har vi temauke pÄ AKS hvor vi fordyper oss i utviklingen fra egg til kylling. Vi er allerede live, men det er ikke fÞr selve klekkingen det er spennende Ä fÞlge med.


Hva skjer nÄ?

Per i dag er det seks egg i rugemaskinen, hvor det er 37,5 grader.

Hvert 45 minutt roterer inkubatoren pÄ seg slik at eggene er i bevegelse for at embryoet skal posisjonere seg godt inni egget. En rugende hÞne snur eggene sine naturlig nÄr hun beveger seg rundt i reiret, men rugemaskinen gjÞr denne jobben for oss.


Inkubasjonstiden for hÞnseegg er normalt sett pÄ 21 dager. Vi kommer til Ä lyse pÄ eggene og ta bilder av disse for Ä fÞlge med pÄ utviklingen og sammenligner med et syvende egg som ikke har vÊrt i inkubatoren.


Et av eggene er markert med et hjerte for Ä fÞlge med pÄ at rugemaskinen faktisk gjÞr jobben sin.


Hva skjer nÄr kyllingene klekker?

Kyllingene kan bruke ulik tid pÄ Ä klekke. De bruker nebbene sine til Ä hakke seg ut av egget, men felles er at har de en metode som gjÞr at de hakker en sirkel rundt egget slik at toppen kommer lett av - de er effektive og smarte selv om de er smÄ! Vi vener med Ä ta dem ut av rugemaskinen fÞr alle eggene er ferdigklekt. Kyllingene som er ute fungerer som heiagjeng for de som ikke har klart Ä komme seg ut enda. Det er mye god nÊring i eggeskallet som de kan leve pÄ.


NÄr alle er kommet ut flyttes de over i en liten innhengning hvor det er en varmelampe, drikke og mat. Der blir de boende den siste uka fÞr de leveres tilbake pÄ til gÄrden. Elevene pÄ AKS fÄr ogsÄ hilse pÄ kyllingene og det blir en demokratisk navngivingsprosess som avsluttes med navneseremoni. Les mer om fjorÄrets prosjekt ved Ä trykke her.



Takk til Øvre Fossum GÄrd som legger til rette for at vi fÄr gjennomfÞre dette!

0 kommentarer

Comments


bottom of page