top of page

Livestream over - tre kyllinger kom!🐣

Oppdatert: 29. mar. 2023

Det er mars og hos oss betyr det ruging av hønse-egg! :)I løpet av tre uker har det forhåpentligvis blitt seks friske kyllinger ut av prosjektet!


Den siste av disse tre ukene har vi temauke på AKS hvor vi fordyper oss i utviklingen fra egg til kylling. Vi er allerede live, men det er ikke før selve klekkingen det er spennende å følge med.


Hva skjer nå?

Per i dag er det seks egg i rugemaskinen, hvor det er 37,5 grader.

Hvert 45 minutt roterer inkubatoren på seg slik at eggene er i bevegelse for at embryoet skal posisjonere seg godt inni egget. En rugende høne snur eggene sine naturlig når hun beveger seg rundt i reiret, men rugemaskinen gjør denne jobben for oss.


Inkubasjonstiden for hønseegg er normalt sett på 21 dager. Vi kommer til å lyse på eggene og ta bilder av disse for å følge med på utviklingen og sammenligner med et syvende egg som ikke har vært i inkubatoren.


Et av eggene er markert med et hjerte for å følge med på at rugemaskinen faktisk gjør jobben sin.


Hva skjer når kyllingene klekker?

Kyllingene kan bruke ulik tid på å klekke. De bruker nebbene sine til å hakke seg ut av egget, men felles er at har de en metode som gjør at de hakker en sirkel rundt egget slik at toppen kommer lett av - de er effektive og smarte selv om de er små! Vi vener med å ta dem ut av rugemaskinen før alle eggene er ferdigklekt. Kyllingene som er ute fungerer som heiagjeng for de som ikke har klart å komme seg ut enda. Det er mye god næring i eggeskallet som de kan leve på.


Når alle er kommet ut flyttes de over i en liten innhengning hvor det er en varmelampe, drikke og mat. Der blir de boende den siste uka før de leveres tilbake på til gården. Elevene på AKS får også hilse på kyllingene og det blir en demokratisk navngivingsprosess som avsluttes med navneseremoni. Les mer om fjorårets prosjekt ved å trykke her.Takk til Øvre Fossum Gård som legger til rette for at vi får gjennomføre dette!

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Комментарии


bottom of page